Műbőr tudás- tulajdonságok

Mit tudunk a műbőrökről?

A műbőrök tulajdonságai a műszaki adatlapon szereplő értékek alapján.

A gyártásról, a termékről műszaki adatok formájában is kaphatunk tájékoztatást. A műbőrökről kiállított termék adatlap leggyakrabban az alábbi technikai jellemzőket tartalmazza:

 

Méret:

A szélességi és vastagsági méretet adják meg általában. A szélesség 140cm, még nem találkoztunk kivétellel, és a vastagság méret mm-ben. A kárpitozásra alkalmas műbőrök 1mm vastagságúak általában. Az adatlapok tanulsága szerint 0,8mm-től 1,5mm-ig találunk termékeket.

aucklad műbőr méret szélesség

A vastagság:

A műbőr vastagságról az a beidegződésünk, hogy az ’erősségre’ is jó jellemzést mond, tehát azt gondoljuk, hogy a vastagabb anyag jobb teherbírású és jobban ellenáll majd az igénybevételeknek. Az is gondoljuk, hogy a vastagabb anyag nehezebben kezelhető, nehezebben alakítható bonyolultabb felületre. Ezeket gondolatokat érdemes már felülvizsgálni, és a megfelelő tulajdonságot nézni az igényekhez. Az igénybevételre pontosabb jellemzést ad a kopásállóság

 

A kopásállóság:

martindale teszt kellékeiEgy tapasztalati úton mért adat, és azt mutatja meg, hogy mennyi az a dörzsölési ismétlődés szám, amikor a terhelés már maradandó nyomot hagy az anyagon. .- részletesen lásd műbőr kopásállóság – martindale szám.

 auckland műbőr martindale szám kopásállóság

 Összetétel:

A műbőr gyártás során felhasznál alapanyagok % jelenlétét adja meg. Egyes gyártók részletesen kiírják, hogy a hordozó anyag és a fedő felület milyen anyag-összetételű, ezzel jobban megérthetjük az anyag jövőbeni elvárt viselkedését, vagy tapintási hatását.

műbőr összetétel

Súly:

A négyzetméterenkénti gramm súlyát szerepeltetik legtöbbször a táblán, illetve gyakran látjuk az 1m anyag súlyát, ami a 140cm szélességet figyelembe véve, 1,4 m2-re vonatkozik.

auckland műbőr súly

Kezelési útmutató:

Fehérítés Nem vasalható A piktogramokat biztosan ismerjük, mert a ruházati termékeknél is azonos jelzésrendszert használnak. A kezelési útmutató jelképek segítségével egyértelmű eligazítást kapunk a műbőr, textilbőr szakszerű ápolásáról, tisztításáról, karbantartásáról. Mosás, vasalás, tisztítás, szárítás, vegyszerek használata. Részletes leírás a műbőr használati kezelési útmutató-ban

Műbőr használati kezelési útmutató

Nyúlás:

A hétköznapi életben kevéssé használt tulajdonságok. Három értéket is láthatunk a keresztirányú, a hosszirányú és az adhéziós.

auckland műbőr nyúlás

Tűzállóság:

Lángálló műbőrA szakma erről úgy gondolkozik, hogy nem éghetetlenséget jelent, hanem hogy a tüzet mennyire táplálja, azaz ha egy gyufával meggyújtjuk az anyagot egy helyen, akkor az a tűz az önmaga erejéből milyen gyorsan terjed tovább, tehát megáll-e az égés terjedés, illetve kezelhetően lassú marad-e, vagy pedig ég mint a „zsír”. mm/min dimenzióban mutatja az értéket.

auckland műbőr tűzállóság

 

Jellegzetességek:

UV állóOlyan fontos értékek, melyek az anyagnak fontos jellemzői, de nem fért be ez előző kategóriákba. Pl.: vízálló, UV álló, sósvíz-álló, könnyálló, izzadtság-álló, nyálálló, vizelet-álló, nem irritáló, a törvények által meghatározott egészségre ártalmas anyagoktól mentes.

Biztonsági szabvány megfelelőségek:

A legfontosabb tulajdonságokra szabványokon keresztül figyelnek a gyártók, és ezt fel is tüntetik az adatlapon. . Van műbőr szabványolyan felhasználási eset, amikor ezekre az értékekre nagyon oda kell figyelnünk a kiválasztáskor, és a szabvány részletes értelmezésében is el kell merülni, hogy megérthessük, hogy az általunk elvárt tulajdonság, melyik szabványban ellenőrzött, és milyen a megfelelő érték a számunkra.

Színtartósságra a a DIN 54021-es szabvány valamint a DIN 75202 rendelkezik, és ehhez az értéket tartalmazza az adat-tábla. Van olyan felhasználási eset, amikor ezekre az értékekre nagyon oda kell figyelnünk a kiválasztáskor.

 Egyéb jellemzők:

Flatlát mentes piktogramMilyen anyagokat nem használtak fel a gyártás során, tehát milyen anyagoktól mentes a műbőr. Ez az allergén, illetve a szabványilag tiltott alapanyagok felsorolását jelenti általában. Pl.: Ftalát mentes, Cd/AZO/FCKW/PCP/PCB/PCT anyagokat nem tartalmaz és formaldehidet sem.

Örülünk ha tetszik, ossza meg mással is: