műbőr alapanyaga az essenza 07 étcsokoládé barna műbőr esetén

Műbőr alapanyaga

Műbőr alapanyaga

avagy miből készül a műbőr  – egyszerű és egyszerűen megválaszolható kérdésnek tűnik. Van is rá egy egyszerű és egy részletesebb válasz.

Miből készül a műbőr?

– egyszerű válasz: színezett műanyagból. Ez így tényleg egyszerű de nem elég pontos.

Miből készül a műbőr – részletesen

A műbőrt nagyító alá véve tudjuk, hogy rétegekből áll. A műbőr rétegek bemutatását részletesen is megtettük, most annyit idézünk fel belőle, hogy érzékeltessük hogy a gyártás során mi mindenre gondolhatunk. Leegyszerűsítve, műbőrünk áll egy hordózó anyagból és egy fedőanyagból. A műbőr külső hatások elleni védelmét a felső réteg biztosítja, és a hordozónak igen nagy szerep jut főleg a késztermék szilárdsági tulajdonságainak, megítélésének, felhasználási területének meghatározásánál. Jellemzően ennek a két összetevőnek az alapanyagát jelölik meg a gyártók, hogy ebből készül a műbőr.

Miből készül a műbőr a leggyakrabban?

 • A fedőréteg
  • 100%PVC
   A leggyakrabban PVC a műbőrök fedőrétegének anyaga. Ezt már nem úgy kell elképzelni, hogy egy merev törékeny, sérülékeny linóleum darab kerül a kezünkbe. Ahány műbőr annyi féle PVC és mindegyik más, és mindegyik másért szerethető. Fényes vagy csak selyem fényű, lágy, vagy erős tartással bíró, nagyon klassz anyagok.
  • 99% PVC 1% PU
   Néhány % Poliuretán a felület “puhaságáért” felelős. Nagy jó tapintású anyagokat készítenek az ehhez hasonló összetételű alapanyagokból.
  • PVC, PU, és PE
   Gyakori, hogy 3 fő alkotórésze van a műbőrnek.

műbőr alapanyag összetétel-felső rész 3 alapanyag

A PE tartalom az anyag szilárdságát, erejét adja.

 

A fedő és a hordozó réteg anyaga

Nagy jó a helyzet akkor, ha külön-külön feltüntetik az adatlapon a felső réteg és a hordozó réteg anyagát. Jól értelmezhető a két anyag megadás a két sorban.

A VEGA műbőr adatlapján ez pl. így néz ki

műbőr alapanyag összetétel vega műbőr felső és alsó rész

Ha az alapanyag nem tartalmaz PVC-t és vízálló külső réteget kap a műbőr

sorrento műbőr adatlap miből készül

Jól látható az összetétel. Ebben az esetben az nem derül ki, hogy a hordozó anyag összetételét tartalmazza-e a kiírás vagy sem.

 

Különleges alapanyag választási megoldások

Az Essenza anyaga 70% természetes bőr, és 30% csúcsminőségű poliészter szál.

A textil rész védőgátat képez a külső fizikai és kémia behatások ellen, véd az UV Essenza adatlap részletsugárzás ellen, tartósan ellenáll a dörzsölés és a nyújtás hatásainak. Az alap az 100% bőrből készül, megőrizve az összes pozitív tulajdonságát, higiéniáját.

 

Összefoglalás:

Ha a termékeknél szerepel az alapanyag összetétel a tulajdonságok között, vagy külön az adatlapján, akkor a kiválasztásnál és  vásárlásnál érdemes figyelembe venni.

 

Van egy olyan ismert márka, melynek a neve erős, és egybeforrt az anyagminőséggel és a gyárral, az alapanyaggal is. Ez az alcantara. Az alcantara  velúr hatású, kedvező felhasználási tulajdonságokkal bíró erős műbőr anyag, melyről egy külön bejegyzés is szól, hogy bemutassuk sokrétűségét, és sokak által szerethető jellemzőit. Alcantara részletesen

 

 

Örülünk ha tetszik, ossza meg mással is: