műbőr fogalma punto fekete lyukacsos műbőr

Műbőr fogalma

Műbőr fogalma avagy

Mi a műbőr?

Műbőrnek tekinthetők mindazon hordozós vagy hordozó nélküli, folytonos vagy nem folytonos polimer rétegekből célszerűen és esztétikailag megfelelően, ipari technológiával kialakított lapszerű termékek, melyek egyrészt bőrhelyettesítésre szolgálnak, másrészt minden olyan területen felhasználhatók, ahol a természetes állatbőr a követelményeket kielégíteni nem képes.

A műbőr rétegei

mubor-retegekA műbőrök különböző rétegei meghatározott feladatúak. A  Hordozós műbőr rajza lakkréteg a termék érzékszervi megítélését (fogását, fényét) döntően meghatározza, továbbá esetenként különböző szerepet tölt be (lágyítóvándorlás megakadályozása, kopásállóság növelése, stb.). A fedőréteg hivatott a műbőrt a külső behatásoktól (mechanikai, kémiai) védeni. A főréteg szerkezete, vastagsága döntő hatású a termék jellegére (kemény, lágy). Az alapréteg a hordozós műbőröknél a film és a hordozó közötti tartós kapcsolatot biztosítja. A hátoldali réteg általában különleges rendeltetésű, pl. hordozó lezárása. A hordozónak igen nagy szerep jut főleg a késztermék szilárdsági tulajdonságainak, megítélésének, felhasználási területének meghatározásánál. Az egyes rétegek feladatkörében lehetnek átfedések, és azonos feladatokat több réteg is elláthat egyidejűleg. A kész műbőrtermékkel szemben támasztott követelmények szabják meg az alkalmazott rétegek számát és milyenségét. A rétegek fő alkotója a filmképző polimer. Az alkalmazott további összetevőket vagy a filmképző, vagy a termék rendeltetése határozza meg. Ilyen további komponensek: lágyítók, pigmentek, töltőanyagok, stabilizátorok, egyéb anyagok.

A műbőr fogalma

az első gyártás óta tehát sokat finomodott, a műbőr összetétele és alapanyagai sokrétűek lettek attól függően, hogy milyen területen kívánják felhasználni.

forrás: bőripari szakmai ismeretek – sulinet

 

Örülünk ha tetszik, ossza meg mással is: