Olcsó műbőr jó műbőr

Olcsó műbőr

 • Olcsó műbőrnek híg a leve?

 • Olcsó műbőr minősége gyenge?

 • Olcsó műbőrt vásárlását megbánom?

Nem kell hogy összekapcsolódjon a fejünkben az olcsó és a gyenge minőségű műbőr. Egyszerűen csak annyi, hogy az olcsó műbőr az alapfunkciókat tudja. Azokat, amelyeket egy bútorszövettől elvárunk, elvárhatunk. A különleges funkciókra különleges vagy speciális műbőrök lesznek alkalmasak.

 

MITŐL KÜLÖNLEGES EGY MŰBŐR?

 • kinéznet
 • szín
 • kopásállóság
 • mintázat
 • vegyi és egyéb hatásokkal szembeni ellenállóság

A műbőr választásnál az olcsóság is lehet egy szempont, és ezzel nem kell lemondani az elvárásainkról.

 

PÉLDA

Egy példán keresztül érzékletesen lehet majd látni, hogy mit jelent ez a gyakorlatban.

Egy felhasználó kétkerekű motorkerékpárjához keresett megfelelő műbőr anyagot. A motorozáshoz szükséges feltételeket ismerve azonnal ajánlottuk a kültéri műbőröket, mert a motor ülésének bírnia kell a nagy igénybevételt, a tűző napot, a hideget, az esőt. Az ülés színének illeszkednie kell a motorhoz,  (a Kawasaki zöld motorülésről részletesen is írtunk), és illeszkednie kell a használó igényeihez – pl. hogy ne csússzon, hogy a királyi felső ülésen ülő utas ne a vezető hátizsákjaként utazzon.

Az első árugrás a kültéri műbőr és beltéri műbőr között jelentkezik, aztán az UV állóság egy újabb gyártási feladat, és ennek megfelelően árazott is. Az anyag belső szerkezetének különleges erőssége szintén feláras.

A motor üléshez ennek megfelelően egy felső kategóriás nagy igénybevételt is bíró műbőrt ajánlottunk, elmagyarázva, hogy milyen tulajdonságai vannak, és miért is ez a megfelelő választás, mire a felhasználó visszahőkölt és azt mondta, hogy neki nem kell hogy ilyen szuper képességekkel rendelkezzen. Na erre mi nem értettük, hogy milyen lehet az a motor, ahol ez nem szükséges, mert szoba változatban csak kerékpárt ismerünk.

Kiderül, hogy a motor egy hobby cross motor, amivel tanulnak, gyakorolnak és játszanak, tehát sokat esnek. A műbőr ülés tehát az első esésig van a motoron, ami lehet hogy egy nap, lehet hogy egy hét, és az is lehet hogy 10 nap!

Így már érhető, hogy megfelelő volt a sima beltéri fekete marhabőr utánzatú műbőr, ami a műbőrök alap kategóriája, és így az olcsó jelzőt kapja.

 

AZ OLCSÓ MŰBŐR BEMUTATKOZIK

Mi várható el egy olcsó műbőrtől?

Az olcsó műbőr is kárpit műbőr, tehát bútorozáshoz kiválóan alkalmas. A kopásállósága (kopássállóság bemutatása részletesen – Martindale) 20.000 feletti, így normál igénybevételű bútorok kárpitozására használják. Jól munkálható, tehát akár otthoni eszközökkel – varrógéppel, tűzővel – áthúzható vele a bútor.

Kanapék ülőfelületére illetve háttámlájához kiváló, és akár konyhai szék, vagy bárszékek is készíthetőek belőle.

Ágyfejvégnek, falpanelnek kiváló, könnyen tisztítható, nedves ruhával egyszerűen letörölhető. Jól szigetel és jól dekorál egyszerre. Előszoba falként, vagy a nappaliban a TV mögötti rész bevonataként, és a hálószobában is nagyon jól használhatóak ezek az anyagok. Ahol nincs egyéb követelmény a műbőrrel szemben, ott vétek olyat alkalmazni, ami nagyságrendekkel túlhaladja azt. (kivétel ha beleszeretünk, de az egy más elbírálás alá eső folyamat)

Ez a basic műbőr, ez a belépő kategória a műbőrök különleges világába.

 

MIT NE VÁRJUNK EL EGY OLCSÓ MŰBŐRTŐL?

KÜLÖNLEGES MŰBŐRÖK

Az olcsó műbőr nem rakéta.

 • Nem alkalmas alapanyag az űrutazás eszközeihez, de még egy erősen igénybe vett várótermi szék bevonására sem megfelelő.
 • Kültéri bútorok vagy hajóülések, esetleg tengervízálló anyagok is külön elbírálás alá esnek.
 • A kórházi felhasználásra sem ezt a jó választás, mert a fertőtlenítő szerek ellen nem elég ellenálló.
 • Műtőasztalok esetében többek között elektrosztatikus tulajdonság is elvárt, amihez szintén egy különleges gyártású műbőr szükséges.
 • Edzőtermi gépek felületére is egy erősebb, izzadsággal szemben ellenálló műbőrt érdemes választani.
 • Szállodákban kötelező előírás, hogy lángálló legyen. Van a műbőröknek olyan csoportja, ami megfelel ennek az előírásnak, és a tűzzel szemben a szabványban leírtak szerint viselkedik, és ha ég, akkor sem táplálja az égést.
 • Ha a megjelenésével el kell varázsoljon, akkor keressünk állatbőröket utánzó anyagokat, vagy csillámosat, esetleg lakk fényes felületűt, vagy színváltósat.
 • Ha a bőrrel nagyon rokon tapintású anyagot szeretne, vagy a velúr bőr hasított hatását szereti, akkor ehhez is talál textilbőr hatású anyagot.
 • Ha a háztartásban kiskedvenc háziállatok is megfordulnak, akkor érdemes a karmolásálló, és a sima vízzel is tisztítható anyagok közül választani.
Örülünk ha tetszik, ossza meg mással is: